Het is alweer ruim tien jaar geleden dat onder redactie van professor Martino Neumann het Handboek flebologie verscheen. Er blijkt bij de flebologisch geïnteresseerde chirurg en dermatoloog als ook bij de fleboloog nog steeds belangstelling te bestaan voor een Nederlandstalig leerboek over dit vakgebied. Flebologie is het deelgebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met aderziekten in de ruimste betekenis. Het wordt door verschillende disciplines beoefend: vaatchirurgen, dermatologen, radiologen en flebologen. Soms zelfstandig, soms multidisciplinair, zoals bij de behandeling van het ulcus cruris venosum, soms met de inzet van vaatlaboranten of verpleegkundigen, soms door doktersassistenten. Het samenstellen van een boek over de flebologie vraagt dan ook om een multidisciplinaire aanpak en dus een breed schrijversteam.
Het thans voor u liggende boek is volledig herzien en nog steeds gericht op de behoefte in de algemene flebologische praktijk. Ook de titel is veranderd in Leerboek flebologie, omdat daarmee meer recht wordt gedaan aan de inhoud en het formaat.
Tussen het verschijnen van het eerste handboek flebologie in 2003 en het huidige leerboek hebben grote ontwikkelingen in de flebologie plaatsgevonden. Zo is de klassieke strip volledig vervangen door endoveneuze technieken en worden diepe veneuze obstructies beter gediagnosticeerd en veel proactiever behandeld.
Wij hopen met dit leerboek een structurele bijdrage te kunnen leveren aan de kennis van alle in de flebologie geïnteresseerde zorgverleners. Op deze manier willen wij bijdragen aan het welzijn van de patiënten met flebologische problematiek.
Voorjaar 2022
Dr. Kees-Peter de Roos,
Dr. Renate R. van den Bos,
Dr. Marie Josee E. van Rijn